14 Aralık 2017 Perşembe

Kıbrıs Cevizinin Faydaları Nelerdir ve Ceviz-Macunu Nasıl-Yapılır?

Bu yazım, çocukluğumdan kalan anıların bir yansıması olacak. 
Baba, elindeki kamışla ağaçtaki cevizleri silkelemeye çalışırken, çocuk kendisine yardımcı oluyordu. 
Özellikle, arga (küçük su kanalı) düşen cevizlerin uzaklaşmaması için suyun içindeki cevizi kovalaması, çocuğun en mutlu olduğu andı. 


Ceviz

Yerli ceviz, Kıbrıs'ın niş ürünleri arasındadır. Özellikle, iklimsel koşulların da etkisiyle Maratasa'dan Lefke'ye uzanan bölge ile özdeşleşmiştir.

Lefke'deki festivallerin yarattığı sinerji ile Kuzey Kıbrıs'ta yerli cevizin popülaritesi bir o kadar daha yükselmiştir.

Ceviz'in macunu yurt dışından gelen turistlerin denemesi gereken ender lezzetlerin başında gelir. Özellikle, Kıbrıs'a özgü ceviz macununun lezzeti muhteşem ötesidir.

Yazımda, ceviz üretimine dair kısa bir bilgi paylaştıktan sonra, cevizin tüketim şekilleri ve faydalarından bahsedeceğiz.


Ceviz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır

Kıbrıs'ta yerli ceviz yetiştiriciliği, iklim koşullarından dolayı sınırlı bölgelerde yapılmaktadır. Cevizin bir çok çeşidinin soğuklama ihtiyacı (800-1700saat) yüksek olup, genellikle, yüksek yerlerde yapılmaktadır. 



Aşırı yaz sıcakları yeşil kabukta, yapraklarda yanmalara ve meyvelerde büzülmelere sebep olduğundan dolayı ceviz yetiştiriciliği ülkede çok fazla yayılamamıştır.  

Lefke'deki su kalitesi ve toprak yapısının diğer bölgelere nazaran daha iyi olduğundan dolayı, ceviz ağacından alınan yüksek verimin yanında, cevizin kalitesine de pozitif yönde etki yapmaktadır.


Kıbrıs Cevizinin Faydaları Nelerdir 


Cevizin düzenli olarak kullanılması insan sağlığına önemli katkıları bulunmaktadır. Ceviz'in yağı, yaprağı, suyu ve kabuğunun da sağlığa yararlarını yazmakta yarar var.



Cevizin hastalıkları önleyici etkileri bulunmaktadır. Bunlar;

1. Kalp ve Damar Hastalıkları
2. Damarların Esnekliğini Koruması



Vücudumuzun üretemediği Omega yağı, Cevizin içerisinde bulunmakla birlikte, günde 4-5 adet yenen ceviz vücudun ihtiyacı olan,

a)Omega3 yağının %80'ini,
b)Demirin %20'sini
c) Mangenez'in %43'ünü ve,
d) Triptofan'ın %17'sini almış oluruz.

Ceviz ve Cevizin Yağı Faydaları:
1.  Kalp ve damarlara,
3.  Kan Dolaşımına,
4.  Kolestrole,
5.  Diyabete,
6.  Kansere karşı önleyici,
7.  Kemiklere,
8.  Romatizmal iltihaplara,
9.  Beyine,
10. Cilde (Özellikle, ceviz yağının egzama tedavisinde kullanılması vb.)
11. Ruh sağlığına,
12. Hafızanın güçlenmesine,

Ceviz yaprağının faydaları ise antibiyotik niteliklidir.

13. Ağız içerisinde çıkan yaralara iyi gelir.
14. Bağırsak iltihaplarına karşı etkilidir.
15. Ceviz yaprağından yapılan kürler ayak terlemesi sorunlarını giderir.İştahı açar.
16. Kan şekerine karşı çok etkilidir.
17.Özellikle, vücutta çıkan mantar hastalıklarına karşı etkilidir.
18. Ceviz yaprağı su ile kaynatılarak banyo yapıldığında ciltteki sorunlara ve sivilce problemlerine karşı tedavi amaçlı kullanılabilir.
  
Ceviz Suyunun faydaları ise;

19. İştahı keser ve zayıflamaya yardımcı olur
20. Strese faydalıdır.
21. Kadınlarda adet düzenini sağlar.
22. Topuk dikenine şifalıdır.
23. Kolesterolü düzenler.
24. Ciltte bulunan lekelerin temizlenmesine yardımcı olur.

Cevizin içini tükettikten sonra kabuğu atıyorsak, hata yapmış oluruz.
  

Ceviz Kabuğunun Faydaları;

25. Soğuk algınlığı ve öksürüğe karşı inanılmaz etkilidir.
26. Kanı temizler.
27. Bazı rivayetlere göre ceviz yaprağı ile birlikte hazırlandığında sivilceleri döker.
28. Egzama, mantara karşı iyi gelir.
29. Kurt düşürücü özelliği vardır.
30. Bünyeyi güçlendirir ve mikrop öldürücüdür.

Kıbrıs'ın Ceviz Macunu

Bu kadar faydası olan bir ürünün macunu da mükemmel ötesi bir lezzettir. Çocukluğumuzda, cevizleri topladıktan sonra eve getirip soyma ve macunu hazırlama işleminin içinde yer aldık.
Aşağıda, farklı yerlerden derlediğim ceviz macununun yapımına ilişkin bilgileri bulacaksınız.

Ceviz Macun Yapımı için Gerekli Malzemeler


  • 100 Adet yeşil ceviz
  • 2 kilo toz Şeker
  • 100 adet haşlanmış ve kabuğu soyulmuş badem
  • Karanfil
  • 2 Su Bardağı Kireç
  • 8-10 adet Limonun Suyu
  • 1 Çift eldiven (Çoğu macun tarifinde unutulan bir gereklilik)
Macunun Yapılışı

  • Yeşil olarak toplanan cevizlerin soyulma işleminden önce, ellerin kararma riskini engellemek için eldivenler giyilir.
  • Cevizin ucundan üçgen şeklinde kesilir ve ince kabuğu soyulur. Daha sonra, bir şiş ile yatay ve dikey delinerek bir kova suyun içine atılır.



  • Cevizlerin soyma işleminden sonra, sabah ve akşam olmak üzere, günde iki defa suyu değiştirilerek, 7 gün suda bırakılır. 
  • 8. gün suyu değiştirildikten sonra, 2 su bardağı kireci ekleyerek bir gece bekletilir. Kireç suyun içerisine iki türlü konmaktadır. Bunların birincisi, suya doğrudan karıştılmakta, ikincisi ise kireç bir tülbent içerisine konur ve suya daldırılmaktadır.
  • Cevizler kireçli sudan çıkarıldıktan sonra, kireci arındırmak için bir kap içerisinde soğuk suyla yıkanır. 
  • Yıkanan cevizler, tencerenin içerisine bol miktarda su konarak 10 dakika kaynatılır. Ardından, suyu süzülerek, soğuk suda 10 dakika bekletilir. Bu işlem bir defa daha tekrar edilerek, tencereye soğuk su konarak 15-20 dakika kaynatılır. Ayni şekilde süzülür ve soğuk suda bekletilir. 
Not:  Kireç, cevizin yumuşamasını engelleyerek, kıtır kıtır olmasını sağlar. Soğuk suda bekletme ise, parlak ve diri olmasını sağlar.
  • Tencereye tekrar su konularak, soğutulmuş cevizler 20-25 dakika pişirilir ve süzülür. 
  • Piştiğini anlamak için bir iğneyi cevize batırılır, eğer iğne kayarsa, pişti anlamına gelmektedir.
  • Cevizlerin şekerlenmemesi ve parlak olması için hazırda bekletilen limon suyunu içerisinde 2-3 saat bekletilir ve tekrardan cevizler süzülür. 
  • Suyu süzülen cevizlerin içerisine, haşlanmış ve soyulmuş badem konulur (İsteğe göre bademi fırınlayanlar da vardır). 
  • Boş bir tencereye yerleştirilen, içi badem dolu cevizler, üzerine şeker ilave edilir. Ceviz kendi suyunu çıkarıncaya kadar bekletilir.
  • Ardından 5 bardak su ilave edilir. Şurup koyulaşıncaya kadar cevizler kısık ateşte 2-3 defa pişirilir (Not: Kıbrıslı Rumlar, şurubun koyulaşması için son pişirme işlemini 5 dakika süreyle, sabah akşam olmak üzere günde 2 defa ve 3 gün boyunca cevizleri pişirirler.) 
  • Geriye kalan limon suyu ve karanfiller ilave edilir ve soğumaya bırakılır.
  • Soğumaya bırakılan cevizleri sterlize edilmiş kaplarda saklanır ve serin yerde 1 yıl beklenebilir.
Mustafa Şah'ın kitabında belirttiğine göre, Merit Hotelleri, ceviz macunu kullanarak, baklavalar yapmaktadırlar.

Unutmadan, Ceviz macununun akıdesini azaltmak için su ile ikram edilir ve 2 adet bir porsiyon olarak düşünülmelidir. 




Ceviz Macunu Hepinize Afiyet Olsun.


Ayrıca, Ceviz Kabuğunun bir diğer kullanım şekli ise;

  1. Cevizin ayıklanması esnasında çıkan taze kabuğu, gerek beyaz ip, gerekse saçın boyanmasında da kullanılmaktadır. 
  2. Cevizlerin kabukları kurutulduktan sonra, kaynatılıyor ve  elde edilen su kına yoğrulmasında kullanılıyor.



Ref.
1. www.tarim.gov.ct.tr
2. Şah, Mustafa. "Kıbrıslı Gastronik Öğün, Kıbrıs'ın Tatları"
3. Aydoğdu, Fatma Sönmez. "Kıbrıs Mutfağından Geleneksel Lezzetler"
4. http://www.cyprusalive.com/en/karidaki-glyko-sweet-walnut
5. http://www.whfoods.com
6. https://articles.mercola.com
7. https://www.mayoclinic.org
8. https://www.mensfitness.com
9. http://www.stylecraze.com
10. https://www.nutrition-and-you.com

9 Aralık 2017 Cumartesi

Molehiya-Yemeği-Nasıl-Yapılır ve Faydaları-Nelerdir?

Ülkeye gelen ziyaretçiler, tatması gereken en önemli Kıbrıs mutfağı yemeklerinden biri Molehiya'dır. 
Tavsiye ederim.

İlk önce, Molehiya üretiminin nasıl yapıldığına dair kısa bir bilgi verelim.


Molehiya Üretimi: 


Molehiya ekimi, sahil bölgelerinde Nisan, iç bölgelerde ise Mayıs ayının ortalarında yapılmaktadır. Ekim süreci en geç Temmuz başı bitmelidir. Erken Ekim, yaklaşık 3 defa ürün hasadı demektir. Temmuza yaklaştıkça, hasat miktarı bire düşmektedir. 


Molehiya hasadı, fide ekiminden yaklaşık 40 gün sonra yapılabilir. Üretim alanlarının küçüklüğü sebebiyle, hasat teknolojisi yerine, orak tercih edilmektedir. Molehiya bitkisinin kalitesi, su kalitesi ile doğru orantılıdır.

Molehiya lifli yapısından dolayı bir tür jüt bitkisidir. Kıbrıs'ta olmasa bile, Türkiye, orta ve uzak doğu ülkelerinde, bitki kurutulup fabrikaya gönderilir ve kağıt, ip ve çuval yapımında kullanılır.

Fakat, yemek olarak kullanacak nihai tüketici ise lifli yapıdaki molehiya bitkisini tercih etmemektedir. Bu sebepten dolayı, üretim aşamasında toprağın sürekli şekilde nemli yapısı korunmalıdır.


Molehiya'nın Adaya Gelişi

Molehiya'nın Kıbrıs'a Mısır hakimiyeti döneminde veya 7. yüzyılın ortalarında gerçekleşen Arap akınları döneminde, Levant Bölgesinden (Suriye, Irak, Ürdün, İsrail-Filistin ve Mısır)geldiği tahmin edilmesine rağmen, İngiliz Tarım Dairesi Müdürü W. Bevan'ın 1919 yılında Kıbrıs'ta üretilen Tarımsal üretime ilişkin raporunda Molehiya Üretimine dair bir bilgi verilmemiştir.    

Molehiya Vitamin Deposu:

Kıbrıs'a gelip de molehiya yememek olmaz. Molehiyanın yemeğini tüketmek, birçok vitamin ve minarelin de vücuda alınmasını sağlanmaktır.

Bunlar

* Potasyum
* Demir
* Mağnezyum
* Fosfor
* Selenyum
* Vitaminler (C,E,K,A, B6, Niyasin)   
* Antioksidan Karotenoidler ve Antioksidan Elementleri içermesiyle de diyetlerde yararlı katkılardır.

Molehiya'nın Faydaları:

1- Kan basıncını düzenler
2- Kan dolaşımını artırır
3- Sindirimi geliştirir
4- Kolestrol seviyesini düzenler ve kalp sağlığını iyileştirir
5- Uyku Düzenini sağlar 
6- Bağışıklık sistemini güçlendirir
7- Kemik sağlığını geliştirir
8- Enflamatuar hastalıklarına iyi gelir


Hasat Sonrası Molehiya

Hasat edilen molehiya yaprakları ayıklanmaktadır. Özellikle, kırsal bölgelerde komşular birbirlerine yardım ederek onlarca bağlık molehiyalar ayıklanmaktadır. 


Raf ömrünün uzun olmasından dolayı bir aileye genellikle bir yıl yetecek kadar molehiya ayıklanıp torbalarda saklanmaktadır. Fakat, şehir merkezlerindeki marketlerde ayıklanmış, poşetlenmiş ve tek kullanımlık olarak satılmaktadır.  



Molehiya Yemeğinin Hazırlanması
Gerekli malzemeler
120 Gr. Molehiya
0,75 Kg. Kuzu veya parçalı tavuk (isteğe göre)
1 İri baş doğranmış soğan
4-5 diş sarımsak
1 Çorba kaşığı domates macunu
2 Büyük doğranmış domates
3 Çorba kaşığı fıstık yağı
3 Çorba kaşığı zeytin yağı
Limon suyu




Hazırlanışı
İlk önce, Molehiyayı birkaç kez soğuk su ile yıkadıktan sonra ayrı bir tencereye boşaltın. 
Bir başka büyük tencerede fıstık yağı ısıtın ve tavuk/kuzu parçalarını her iki tarafı kızarıncaya kadar kavurun. Ayni tencereye soğan ve sarımsak eklendikten sonra, 1 kaşık domates salçası konulmalıdır. 

Bunların tümü iyice kavrulduktan sonra, içerisine domatesler eklenir ve haşlamış olduğumuz molohiya ilave edilip, bunun içerisine su katılarak son olarak bol limonu ve üzerine zeytin yağını ekleyip pişmeye bırakırız. 

Özellikle, molehiye kısık ateşte ve düdüklü tencerede 45 dakika pişirilmelidir. 
Yemek hazır....Afiyet olsun... 

Not: Bir gün önce hazırlanan molehiya yemeği bir gün sonra yenildiğinde daha lezzetli olur...


Referans: 
1. https://www.organicfacts.net/health-benefits/other/health-benefits-of-molokhia.html 

2. http://www.cypnet.co.uk/ncyprus/culture/cuisine/veg/molohiya.html 




    





  

5 Aralık 2017 Salı

Hibelerde-Nasıl-Başarılı-Olurum?

Dış Kaynaklı Hibe Programları

Türkiye Cumhuriyeti'nin, Avrupa Birliği'nin veya geçmişte UNDP-PFF'in finansal kaynakları doğrultusunda çeşitli sektörlere yönelik Kısmi hibe programları uygulanmaktadır.






Girişimcilerin Kaynak Arayışı

Girişimciler, işletmelerini geliştirmek için eldeki kaynakları dikkate alarak sorunlarına çözüm olacak faaliyetleri planlamaktadır. Girişimci faaliyetlerini planlandıktan sonra, gerek öz kaynaklarını gerek sıfır faiz kredilerini gerekse kısmi hibe programlarını kullanırlar.


Açıkgöz Girişimciler

Tabi ki, bazı girişimciler bu tür hibe programlarını yanıltabileceklerini düşünmektedirler. Bu da yadsınamaz bir gerçektir. Özellikle, proje teklifinde sunulan fiyatları yüksek gösterme veya proje teklif çağrısı öncesinde alınan ekipmanların proje dahil etmeyi sayabiliriz. Fakat, bu tür girişimleri önermiyorum. Çünkü, denetimler çok detaylı prosedürlere dayanmaktadır. 


Bunun yanı sıra, hibe programlarının sosyal yardım olarak da düşünenler var ve faaliyetlerin maliyetinin tümünü ayni hibe programından sağlama talebinde bulunmaktadırlar. 



Aslında, hibe olgusu çok basit. 



Kendisini geliştirme arzusunda olan girişimciler, tasarladıkları projeyi 2 yılda bitirebilecekken %50 hibe ile 1 yılda tamamlama imkanı sağlamaktadır. 


Proje Teklif Çağrısını Hazırlama Sürecinde Danışman Kullanılması

Proje hazırlamayı, ciddi ve meşakatli bir iş olarak görenler, hibe projelerini dolduranların (danışman) kapılarına dayanmaktadırlar. Kısa bir bilgi alışverişinden sonra, projeyi bitirmesi için danışmanı yalnız bırakıyorlar. Hibe programının son günü de başvuranın kendisi veya danışmanı, hibe sağlayıcılarının gösterdiği adrese başvuru formlarını gönderiyorlar.



Hibe Programlarının bütçeleri proje rehberinde belirtilmektedir. Değerlendirme sonucunda başarı sırasına göre listelenen projelerin maliyetlerinin toplamı, rehberde belirtilen miktara ulaştığında, proje puansal anlamda başarılı olsa da hibe yararlanıcısı olamamaktadır. 


Danışmanların deneyimleri projenin başarılı olmasında ana etkenlerden biridir. Bu sebepten dolayı, danışmanların sektördeki deneyimlerinin yanında muhakkak önceki hibe programlarındaki proje teklif formlarının doldurulmasındaki tecrübeleri de sorgulanmalı. 



Başka benzer projelerden kopyala-yapıştır yapılmasını engellemek için danışmanla birlikte mesai harcayın.  



Dikkat edilmesi gereken husus, projeyi hazırlayanlar sorunlarınızı sizden daha iyi bilemez



Proje yazım aşamasında danışmanlarınız ile iletişimi kesinlikle koparmayınız.


Proje Teklif Çağrısını Dolduran Girişimci 

Eğer proje teklif çağrısını girişimci kendisi dolduracaksa aşağıda yazacaklarımı dikkatle okusun.


Neden Hibe Projesine Başvuruyorsunuz?

Girişimciler, genelde eğitim veya fuarlara katılarak, özelde ise okuyarak ve araştırarak vizyonlarını geliştirmektedirler. Vizyon geliştikçe, işletmelerdeki sorunlar rahatsız edecek düzeye ulaşır. Sorunlar, işletmenin gelişmesinin önünde büyük bir problem olarak görülür. Sorun problem olarak görüldüğünde, değişim rüzgarının hissedilmeye başlandığını belirtebiliriz.


Problemleri ortadan kaldırmak için "Durumun Gözden Geçirilmesi" için düşünmeye başlarsınız. Durumun gözden geçirilmesi esnasında, işletmenin proje teklif çağrısı ile ilgili olabilecek tüm uygun ve yeterli bilgilere ihtiyaç duyulmaktadır.



Hibe Programlarını kısa yoldan para kazanma olarak görenler, sonunda sükutu hayale uğramaları kaçınılmazdır. Bu cihetle, işlemedeki sorunları iyi tespit etmek gerekmektedir.  



Sorun Analizi ve Proje Teklifinin Hazırlanma Süreci

Tabi ki, sorun analizi yaparken "Proje Döngü Yönetimleri" hakkında eğitim alanlar bu konuda daha avantajlı konuma geleceklerdir. (Proje Döngü Yönetimi bir başka yazının konusu olacaktır). Özellikle, mantıksal çerçevenin hazırlanması, proje hedeflerini göz önünde bulunduran tüm proje faaliyetlerini, çıktılarını veya olası risklerini tek bir döküman üzerinde görülmesini sağlamaktadır.

Sorun analizleri, projenizle ilgili temel sorunun, bu sorunlara neden olan alt sorunların tespitinin yanında sorunlara çözüm olacak faaliyetlerin de ortaya konmasında yardımcı olacak uygun bir metod olarak belirtebiliriz.


Ayıca, uygulanacak faaliyetler hibe sağlayıcısının ve işletmenin vizyonu ve hedefleri ile örtüşmesi gerekmektedir. 


Proje teklifinde belirtilen faaliyetlerin uygulanacağı bölgede benzer projeler incelenip onun deneyimlerinden yararlanmalı.



Aşamalar tamamlandıktan sonra, projenin kısa-orta-uzun vadeli hedeflerini yürütebilecek ekibi hazırlamalıyız. Bu kişiler, proje danışmanı veya koordinatör, girişimcinin kendisi, aile üyeleri veya işletmenin çalışanları olabilmektedirler. Proje koordinatörü olarak dışarıdan hizmet alınacaksa bu kişilerin deneyimli olmaları aranmalı.



Proje faaliyetleri, proje rehberinde belirtilen süreler dahilinde olmalı ve ihaleler bahse konu takvimle uyumlaştırılmalı. Girişimciler, proje hazırlama sürecinde olası riskleri göz önünde bulundurmadan projeyi kısa sürede tamamlama hevesine kapılmaktadırlar. Fakat, öngörülmeyen riskler projenin belirtilen zamanda tamamlanmasını engellemektedir.



Sosyo-kültürel nitelikli projelerde proje finansmanını üleşmek için ortak, yürütülecek proje faaliyetlerine dahil edilmek üzere de iştirakçi gösterilebilinir. 



Bundan sonra sıra Başvuru Formunu, Başvuru Rehberi doğrultusunda hazırlanmasına gelmiştir. Proje Formu, doldurulmasına ilişkin daha detaylı yazıda buluşmak üzere...



Proje Başvuruları bağımsız değerlendiriciler tarafından değerlendirilmektedir. Bu değerlendiricilerin, projeniz hakkında yüzeysel ve sınırlı bilgiye sahip olduklarını Unutmayın!!!!.. Projeniz, başvuru formunda Açık ve Anlaşılır Olmalı       


   












   
  

1 Aralık 2017 Cuma

Kıbrıs'a Nasıl Gidilir veya Nasıl Gelinir?



Yurt dışından KKTC'ye gelenler; Tarihi dokuyu, coğrafik yapıyı ve iklimsel avantajların yanında öğrenim ve çalışma koşullarını göz önünde bulundururlar.



KKTC'ye gelecek şahıslardan girişlerde uygulanacak Vizede Gerekli Dökümanlar:

1) TC ve AB Vatandaşları
Pasaport veya Ulusal Kimlik Kartları

2) 3. Ülke Vatandaşları
Ülkenin Pasaportu

  • Pasaport minimum 6 ay süresi olmalı
  • Kalınacak her gün için 85£'e denk nakit para 
  • Gidiş/Dönüş Bileti
  • Otel Rezervasyon Belgesi
  • Aile ve arkadaş Ziyareti Davet Mektubu ve bu kişilerin iletişim bilgiler
  • Öğrencilerin Üniversitelerden Kabul Belgesi
  • İşleme maksatlı gelenlerin KKTC'deki şirketten davet yazısı
Ülkeye Geliş Yerleri 
Kuzey Kıbrıs'a, Hava, Deniz ve Karayolu olmak üzere 3 şekilde girilebilmektedir.


1) Hava Yolu

Kuzey Kıbrıs'a uçakla yapılan gelişler yalnızca Türkiye üzerinden yapılmaktadır. Eğer, Türkiye dışındaki ülkelerden KKTC'ye gelmek isteyen turistler, Türkiye üzerinden aktarmalı olarak gelebilmektedir. KKTC'de iki tane hava limanı bulunmaktadır. Bunlar, Ercan ve Geçitkale Havalimanlardır.

   1.1 Ercan Havalimanı: 



Ercan Havalimani

Yolcular gerek internet üzerinden gerekse seyahat acentelerinden alacakları uçak biletleri sonrasında varacakları hava limanı Ercan'dır. Lokasyon olarak Kuzey Kıbrıs'ın yaklaşık olarak ortasına inşa edilmiştir. Ercan Havalimanı, Lefkoşa'ya 23, Girne'ye 44, Gazimağusa'ya 50, Lefke'ye ise 75 km uzaklıktadır. Hava limanına Ercan ismi, 1974 Kıbrıs Barış Harekatında şehit düşen Fehmi Ercan'ın ismi verildi. Ercan Havalimanında Yolcu hizmetlerin yanında kargo hizmetleri de verilmektedir. 
Uçağın Ercan Hava Limanına inişinden kısa süre içerisinden valizler alınıp, gidilecek yere göre, gerek şehirler arası otobüs, gerek taksi, gerekse kiralık araç tercih edilebilmektedir. Ayrıca, Kıbrıs'taki oteller  tercihen yolcularını hava limandan da alabilmektedirler. 



   1.2 Geçitkale Havalimanı: 1974 sonrasında askeri amaçlar için inşaa edilmiştir. Ercan hava limanının Eylül 2002-Mayıs 2004 tarihleri arasında bakıma alınmasından dolayı, Geçitkale Sivil Hizmete de sunulmuştur. Şu anda hizmet vermemektedir.


2) Deniz Yolu: 

KKTC'nin  uluslararası alanda tanınmış üç adet limanı vardır. Bunlar; Girne, Gazimağusa ve Gemikonağı'dır. Bu limanlar, KKTC limanlar Dairesi Başkanlığı tarafından yönetilmektedir.



2.1 Gazimağusa Limanı: Yolcuların veya yüklerin, gemiler vasıtasıyla varacakları veya ayrılacakları Gazimağusa, Kuzey Kıbrıs'ın en büyük deniz limanıdır. Gazimağusa Kuzey Kıbrıs doğu bölgesinde yer almaktadır. Gemilerin Gazimağusa'ya varmasıyla birlikte, tarihi dokunun izleri görülebilmektdir. 





Gazimağusa Limanı hakkında kısa bir bilgi verelim.

Liman,  Ekim 1902'de (İngiliz döneminde) yapımı başlar ve 126,600 £ bütçe harcanarak Ağustos 1904'te tamamlanır. Tamamlanan bu bölüm, günümüzdeki iç limanın yarısıdır. Artan ticaret hacmine göre liman, 2 defa daha genişletilmiştir. 1. etap genişletme,  1925-1933 yılları arasında Deniz Kapısı-Canbulat Kapısı arasına ulaşır ve bedeli 161,030£ olur. 2. Etap genişletme ise, 1959-1965 yıllar arasında 39,895£ harcanarak bugünkü şeklin alır.


2.2 Girne Turizm Limanı: Liman, hem yolcu hemde yük taşımacılığına hizmet vermek için 16 Kasım 1987'de hizmete girmiştir. Yolcular, deniz yolu ile Turizm Limanına vardıklarında, karşılarında uzanan Beşparmak Dağlarında çam ağaçlarının temiz ve akciğer için yararlı olan çam reçinesinin kokusunu içlerinde hissederler.

2.3 Gemikonağı Limanı (Kırmızı Liman veya Manglinin Lİmanı): 
Tarihi bir doku olarak atıl vaziyette Lefke'nin şirin yerleşim yeri olan Gemikonağı'da yer alır. Hasan Karlıtaş'ın tanımlamasına göre Kıbrıs'ın Eyfel Kulesi, güneşin batışının en güzel izelenebileceği yerlerden biri. 

Marinalar
Ayrıca ülkemizde küçük tekne ve yatların barınabilmesi için 3 adet marina inşaa edilmiştir.Bunlar;

1)Girne Yat Limanı: Limanın inşaatı 1987 yılında tamamlanmış ve kullanıma sunulmuştur.Yatların yanında balıkçı ve gezi tekneleri de yer alamaktadır.

2)Karpaz Gate Marina: Karpaz Yarım adasında Yeni Erenköy Bölgesindedir. Ayrıca, bu limanda bakım onarımda kullanılan 300 tonluk gezer vinç mevcuttur.

3) Gemyat Delta Marina:  Marina, Yeni Turizm Limanı içerisinde 1996 yılında faaliyete başlamıştır. 


2) Kara Yolu:
Kıbrıs'ta iki toplum arasında çatışmaların alevlenmesi neticesinde 1964 yılında ada fiilen Yeşil Hattın çizilmesiyle ikiye ayrılmıştır. Yeşil Hat üzerinde sivillerin araçla ve yaya olarak kullandığı toplamda 7 tane kara sınır geçişleri mevcuttur. 1974 sonrası fiili olarak kullanılan tek kapı Beyarmudu Sınırı kapısı idi. Beyarmudu Sınır Kapısı İngiliz Üsler Bölgesine ve daha sonra iki toplumun beraber yaşadığı Pile Köyü'ne gider. 
23 Nisan 2003 günü KKTC'nin aldığı Bakanlar Kurulu Kararıyla diğer kara sınır kapıları da açıldı. İlk Geçişler, Ledra Palas Sınır Kapısından oldu.   

Kulanılan Kara Sınır Kapıları Sırasıyla;
1. Metehan Sınır Kapısı - Lefkoşa (Araç ve yaya olarak geçilir)
2. Ledra Palas Sınır Kapısı - Lefkoşa (Yaya olarak geçilir ve araçlarda ise yalnızca diplomatik araçlara izin verilir)
3. Lokmacı Sınır Kapısı - Lefkoşa (Yaya olarak geçilir)
4. Beyarmudu Sınır Kapısı - Beyarmudu (Araç ve yaya olarak geçilir)
5. Bostancı Sınır Kapısı - Güzelyurt (Araç ve yaya olarak geçilir)
6. Yeşilırmak Sınır Kapısı-Yeşilırmak/Lefke (Araç ve yaya olarak geçilir)
7. Akyar Sınır Kapısı - Gazimağusa (Araç ve yaya olarak geçilir)

Kuzeyden Güney'e Kara sınır kapılarını, fiili olarak kullananlar; 
1. 1974 öncesi adada bulunan Kıbrıslı Türkler 
2. 1974 sonrası Kuzey limanlarını kullanarak Kıbrıs'a gelip Kıbrıslı bir Türkle evlenen Türkiye veya 3. ülke vatandaşları ve bunların çocukları
3. Avrupa Birliği üyesi ülkelerin veya aday ülkelerin Vatandaşları (Türkiye hariç)


Güney'den Kuzeye Kara sınır kapılarını, fiili olarak kullananlar;

1)Kıbrıs'lı Rumlar

2)Türkiye'nin de içinde bulunduğu vize gereken ülkelerin vatandaşları; Kıbrıs Cumhuriyeti'ne (Güney Kıbrıs) vize başvurusu yapmaları gerekmektedir. Güney Kıbrıs'a Larnaka ve Baf üzerinden gelen turistler, kısa bir yolculuktan sonra (Larnaka'dan 45 dk.-Baftan 120 dk.) yeşil hat üzerindeki kara sınır kapısından Kuzey Kıbrıs'a geçişler yapabilirler (Not: Bir kişinin Şengen vizesi bulunsa dahi, Kıbrıs Cumhuriyeti Şengen'e dahil olmadığından Kıbrıs Cumhuriyeti'nden vize başvurusu yapmalı). 

3)Avrupa ülkelerinin de dahil olduğu yaklaşık 60 ülke vizesiz olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'ne giriş yapıp daha sonra yeşil hat üzerindeki kara sınır kapısından Kuzey Kıbrıs'a geçişler yapabilirler.  

  
        





Referanslar
1. http://mfa.gov.ct.tr/tr/konsolosluk-bilgisi/vize-uygulamasi/
2. https://limanlar.gov.ct.tr/ 
3. http://www.cyprusvisa.eu/