28 Ocak 2019 Pazartesi

Şerif Arzık Kimdir? ve Kıbrıs'la Bağı Nedir?

Yaşadığımız yerlerin tarihi ve kültürü hakkında ne kadar bilgiye sahibiz. Örneğin, sokak isimleri? Sokaklara isimleri verilenler kimdirler? veya Bu toplumla bağı nedir?

Bu sorular, "Tabella'da" bir yazıyı okuduktan sonra aklıma ilk gelenle başladım... 

Öncesinde;

Sokak Dediğimiz Nedir?

Sokaklar, insanların evlerinden kamusal alana adım attıkları ilk yerdir. Bu sebeple sokaklar; gündelik yaşantımızda, önemli bir yere sahiptirler. İnsanın içinde aidiyet duygusunu coşturan bir mekandır.    

Sokak deyince, nostaljide akla ilk gelen, mahallede oynadığımız alanlar, okulun çevreleri veya bakkallardır. Günümüzde ise, çevremizle girdiğimiz tüm ilişkilerin odak noktalarıdır.

Sokaklara verilen isimler sayesinde, onlara bir kimlik kazandırılır. Bizler de bu kimlikleri kendimize yön tayin ederek, gideceğimiz yerlere varırız.

Sokak isimleri zaman zaman değişime uğramaktadırlar. Belki de, eskiyi öğrenmeden yenisine adapte olmak daha kolaydır. Fakat, geçmişle olan bağ bir yerde kopar ve kurumsal hafıza da yoksa tarihten yoksun oluruz. Ayni zamanda, Tabella'da da belirtildiği gibi, ülkemizdeki sokak levhalarındaki bilgi yetersizliğinden dolayı, zamanla kim ve ne olduğu unutulmaktadır. 

Gelelim yazımızın ana konusuna,

Şerif Arzık Sokak Nerededir ve Kıbrıs'la Bağı Nedir?



Kuzey Kıbrıs'ta Şerif Arzık ismi 2 sokağa verilmiştir.

1. Lefkoşa'da Şerif Arzık Sokak, İkinci Selim Caddesi (Ledra Palas ışıkları) ile Osman Paşa Caddesi (Dereboyu) arasında bulunan Memduh Asaf Sokağını çaprazlama kesen bir mekandır. Bu bölgede, Amerika Birleşik Devletleri'nin ofisi, Futbol Federasyonu ve benim de başkanlığını yaptığım Hakemler ve Gözlemciler Derneği'nin Lokali, Türk Standartları Enstitüsü ve çeşitli sigorta ofisleri bulunmaktadır. 

2. Gazimağusa Şerif Arzık İsmi sur içinde bir sokağa da ismi verilmiştir. Bu sokak, Zafer anıtından yaklaşık 900 metre uzaklıkta ve Naim Efendi ile Kışla Sokak arasında bulunmaktadır.   

Şerif Arzık Kimdir? 

Şerif Arzık 1904 yılında doğdu. Mesleğe 1924’te Fransızca yayımlanan Journal d’Orient’te yazar olarak başladı. İkdam ve Zafer’ gazetelerinde çalıştı. 1934 yılında Anadolu Ajansı'nın İstanbul Bürosu'nda görev aldı. Anadolu Ajansı’nın Budapeşte ve Atina temsilcisi oldu.

2.Dünya Savaşında Yunanistan ve Macaristan'da Anadolu Ajansı muhabiri olarak bulundu. 

1949 yılında Basın Yayın Genel Müdürlüğü'nde Haberler Müdürü olarak göreve başladı.

Demokrat Parti iktidarı döneminde Ankara Radyosu'nda "Radyo Gazetesi' adlı programı hazırladı ve sundu. 17 Ağustos tarihinde Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü'ne getirildi. Rusça ve Fransızca bilen Şerif Arzık, üç çocuk babasıydı. 

Şerif Arzık ve Kıbrıs'la İlşkisi

Kıbrıs konusundaki konferansa katılmak üzere 17 Şubat 1959'da Londra'ya giderken, Başbakan Adnan Menderes'i taşıyan "Sev" uçağı, Londra yakınlarındaki Gatwick Havaalanı yakınlarında düştü. Menderes ve Özel Kalem Müdürü Şefik Fenmen kurtuldu; ancak, 14 kişinin öldüğü bu kazada, konferansı izlemek üzere uçakta bulunan Anadolu Ajansı Genel Müdürü Şerif Azık da yaşamını kaybetti. 

-------------------------------------------

Referanslar;

1. https://tr.wikipedia.org/wiki/Toponimi
2. https://tabella.org/2019/01/07/lefkosada-bir-sokak-olsaydiniz-adiniz-ne-olurdu/
3. Doç.Dr.Hatice Ayataç'ın Çalışması;
Cadde Ve Sokak Adlandırmalarının (Kentsel Toponimi) Kentsel Kimlik Üzerindeki Etkilerinin Değerlendirilmesi; Ayvalık Ve Cunda Örneği
4. Arşiv Odası: Adnan Menderes'in Uçak Kazası, 1959 - BBC


21 Ocak 2019 Pazartesi

Tarımın Gökyüzündeki Gözü; Drone, Ne İşe Yarar?

Son yıllarda, farklı perspektifler yakalamak için Dron teknolojisine rağbet gitgide artmaktadır. Dron, uzaktan kumanda edilen uçak olarak da tanımlanabilmektedir. Kısaca, İnsansız Hava Aracı (İHA) da denilebilmektedir. Dron'un uçmasını 4 pervane sağlamaktadır.



 Fotoğrafçılık merakı ve Tarım Bakanlığında çalışmam drone teknolojisinin tarımda kullanılması için bir motivasyon kaynağı oluşturmuştur.
  
Son yıllarda Dronlara olan rağbet artış gösterse de, askeri amaçlı kullanımının tarihçesi 1900'lü yıllara kadar dayanmaktadır. Ayrıca, ABD Vietnam savaşında dron tipi araçların kullanıldığı bilinmektedir. 

Dünyadaki iklim değişikliğine ve ülkemizin dengesiz iklim koşullarına bağlı olarak yağışlarda anomaliler gözlemlenmektedir. Bu anomali, gıda güvenliğinde ciddi tehdit oluşturmaktadır.



  
Dünyada Dron'u olumlu yönde kullanım alanlarına baktığımızda;

Yaygın olarak askeri amaçlı
Yardım kuruluşları
Devlete bağlı kurumlar
Özel şirketler
Bireysel veya kurumsal araştırmacılar


Ülkemizde ve Güney Kıbrıs'ta yaygın olmamakla birlikte, düğün fotoğrafçılığı, spor müsabakaları veya diğer fotoğraf tutkunları tarafından da kullanılmaktadır.

Dünyada 815 milyon insan kronik açlık sınırındadır. Dünyadaki üretim, 2050 yılındaki 9 milyarlık nüfusu beslemek için mevcut üretim %50 artırılması gerekmektedir.



Bu sebeple, gıda üretimi artırmak için iklim değişikliği ile mücadele programı altında çeşitli önlemler alınmakta ve faaliyetler uygulanmaktadır.



Bunlardan bir tanesi de tarımsal üretimde para-zaman ve emekten tasarruf edebilmek için dron kullanımı artmaktadır.



Dron'un devlet kurumları ve çiftçilere nasıl destek olduğuna bir bakalım......



1. Kurumların ve Çiftçilerin Faaliyetlerinin Desteklemesi


Tarımsal amaçlı kullanılan dron, farklı açılardan çok detaylı fotoğraflar çekebilmesi için yüksek çözünürlüklü hava fotoğrafları toplayabilen fotogrametrik (Fotoğraflar üzerinden, nesneleri ölçme tekniği ve görüntü verilerinin metrik yorumlamasıdır) özellikli ekipmanla donatılmaktadır.

Devlete bağlı kurumlar, özellikle olumsuz hava koşullarından zarar ve ziyana uğrayan çiftçilerin alanlarını izleme ve kontrol işlemlerini yapmaktadırlar.
  
Dronları kullanarak, tarımsal alanları, kıyı şeridini veya orman alanlarının rahatlıkla izleyerek toplanan verilerle çiftçilere fayda sağlayan faaliyetleri ve alt yapı projelerini planlamada yapılabilir.
  
Ayrıca, ormancılık sektöründe de kullanılmaktadır. Orman alanlarını yüksek çözünürlüklü dronlarla izleme yaparak görüntüler alınır ve orman örtüsündeki değişikliklerin belirlenmesine yardımcı olabilir.




Ayrıca, dronlar orman yangınları, ekin zararları ve arazi işgallerinin izlenmesi için de yararlı olabilmektedir. Böylece, doğal kaynakların daha etkin yönetilmesine olanak sağlar.


Ayrıca, çiftçiler dronları kullanılarak yeni zararlılar ve hastalıklar hakkında güvenilir bir bilgi birikimi veya ekinlerin yetişmediği arazilerin verim kaybı veya zarar görülen alanlara yönelik bütçesini zamanında ve etkin şekilde kullanmasını sağlamaktadır.

2. Doğal Afetlerin Değerlendirilmesine Yardımcı Olunması

Dron'un iklim değişiliği kapsamında tarımsal üretimde yaygın olarak Filipinler'de kullanılmaya başlamıştır. Haiyan Tayfunu, Filipinler'de 2013 yılında tarım ve balıkçılık sektörlerine büyük zararlar vermiştir. Tayfunun Filipin tarımına verdiği zararın toplam maliyeti 700 milyon dolar olarak hesaplanmıştır. 

Filipinler Hükümeti, sel ve tayfunların gıda güvenliği üzerindeki olumsuz etkilerini pro-aktif bir şekilde önlemek için FAO ile ortak bir proje geliştirmiştir. 

Bu projede, dronlarla tarım arazilerini değerlendirerek, olası doğal afetlerden en fazla risk alan yerleri tespit etmek ve gerekli önlemleri zamanında alınması sağlamaktadır. Güvenlik yöntemleri arasında, felaketlere karşı korunma görevi görebilecek toprak şekillendirme, istinat duvarları inşa etmek ve koruyucu bitki örtüsü dikmek sayılabilir. 

Hükümetler, Dronları kullanılarak zamanında aldığı bilgileri değerlendirerek, olumsuz iklim koşullarının riskini azaltılması için acil eylem planlarını hazırlarlar. Acil eylem planlarıyla birlikte, erken uyarı sistemlerini, çiftlik bazında tavsiyeleri ve yerel ve ulusal planları da hazırlar. 

Dronların Uydu Görüntüsene Olan Avantajı

Dronların kullanımı, geleneksel uydu görüntülerinden daha fazla avantaja sahiptirler. Dronlar bulut örtüsü altında bile kullanılabilmesinin yanında duyarlılığı 3 santimetreye kadar düşmektedir. Afet öncesi ve sonrası değerlendirmeler için, uzak bölgelerde bile hızlı bilgiler üretebilir.



Dronlar, 30 dakikalık bir uçuşta 200 hektarı tarama yapabildiğinden, geleneksel olarak birkaç gün veya hafta süren risk analizi sürecini önemli ölçüde hızlandırabilirler.



3. Zararlı Böcekleri Önleme ve Kontrol Etmesi

Dronlar halihazırda ABD'den Avustralya'ya kadar bitkilerdeki hastalık ve zararlıları izleyebilmektedir.

Dronların sensörleri bir bitkinin ne zaman strese girdiğini algılayabilir ve aşağıdaki sonuçları üretebilir;

-Su veya gübre sıkıntısı veya haşere saldırısı.

-İnsan gözünün tespit etmesi imkansız bitkilerin fotosentetik aktivitesinin ne zaman azaldığını dronlar algılayabilir.

-Zararlı bir salgının önceden tespit edilmesi önemli ürün kayıplarını önleyebilir. Eğer mahsul zararlı tarafından istila edilmiş ise, bunun yaygınlaşması ihtimali de vardır. Bu sebeple, zararlının önceden tespit edilmesi elzemdir.

-Dronlar, çiftçilerin arazilerini kuş gözünden görmesini sağlayarak, arazideki durumun genel olarak değerlendirmelerine yardımcı olabilecektir.

-Bununla birlikte, dronlar üzerinde araştırmalar devam etmekte ve böcek numuneleri toplamak veya tuzak kurmak için robotik yeteneklerle donatılmaları tasarlanmaktadır. 

 4. Gübreleme ve İlaçlamada Kullanılması

Yüksek tesirli sıvı gübrelerin yaprak gübresi şeklinde ürüne verilmesinde de suya dayanıklı ve toz geçirmeyen dron’lar kullanılabilir.

Dronlarla yapılacak ilaçlama, traktöre göre daha hassas ve hızlı şekilde yapılan ilaçlama maliyeti de düşürülebilir.

Ayrıca, gübreleme ve ilaçlamada dron kullanıldığı zaman tarlada traktörün ürüne vereceği de zarar oluşmamış olacaktır. 

Dronlara Sınırlayıcı Faktörler

Dronun üzerine monte edilecek donanıma bağlı olarak, tarımsal kullanıma yönelik dronlar 80.000 dolara kadar mal olabilir. Tabi ki, ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda 

Ancak, İHA teknolojisinde talep ve iyileşme oranındaki önemli bir artışla birlikte, önümüzdeki yıllarda maliyetin düşmesi bekleniyor.

Toplanan Tüm Verilere Ne Olacak?

- Küçük bir alanı kapsayan insansız hava aracı 40-50 gigabayt değerinde veri üretebilir ve bu da daha fazla analiz için yeterli depolama ve kalifiye personel gerektirebilir.

- Uçuş planlarının tasarımı, drone montajı, manevra ve bakım, saha veri toplama, görüntü işleme ve yüksek çözünürlüklü haritalama dahil olmak üzere kapasite geliştirme faaliyetlerinde önemli yatırımlara ihtiyaç duyulmaktadır.

- Dronların evrimi devam ettikçe, kullanımlarının tarım sektörlerinde uygulanmasının artması bekleniyor. 

Sonuç

Yukarıda yazdıklarımız ışığında, drone kullanımı her sektörde olduğu gibi tarım sektöründe de kullanımı artmaktadır. Drone kullanımı çaok karmaşık değildir.


Ülkemiz insanın yeni fikirleri açık olması, yeni teknolojilerin kullanılmaya başlanmasında sıkıntı yaşamayacaktır. Fakat, yeni modernizasyon tekniklerinin önerilmesine yönelik yaygın bilgilendirici faaliyetler uygulanmamaktadır.


Bu yazının amacı, tarımsal üretimin iklim değişikliği ile mücadelede kullanılan metodlara örnek teşkil edilecek dron kullanımının farkındalığını artırmaktır.


Ülkemizde, tarımsal üretimde dronların kullanılmasına yönelik fizibilite çalışmaları yapılıp, uygun bulunduğu takdirde, üreticilerin veya üretici kooperatiflerin kullanılmasının teşvik edilmesi gerekecektir.  

Referanslar;

1.http://www.fao.org/fao-stories/article/en/c/1149534

2.http://www.fao.org/zhc/detail-events/en/c/428256/

3. http://www.fao.org/3/I8494EN/i8494en.pdf


4.http://www.newsincyprus.com/news/21945/drone-technology-a-growing-market
5. Harman Time "Drone'lar ve Tarımda Kullanımı" Hakkındaki Yazı