Kuzey Kıbrıs'ın tarım sektörü,
beslenme ve iş gücüne etkisi, milli gelire katkısı ve sanayi sektörüne
sağladığı ham madde ile ekonomik, sosyal bir sektör olma özelliğini koruyor.
Özellikle, Lefke bölgesindeki tarımsal faaliyet sonucu ortaya çıkan üretimin, sosyo-ekonomik
yapıya sağladığı katkısı yadsınamaz bir gerçektir.
Lefke bölgesinde tarımsal
faaliyet süreci, ülke şartları ile ayni paralelde seyretmiştir. Tarım, İngiliz
yönetiminin adaya gelmesiyle birlikte, bilimsel temellere dayalı yapılmaya
başlanmıştır. Lefke’ye bağlı yerleşim yerlerinin hemen hemen tümünde bitkisel
ve hayvansal üretim yapılmaktadır.
Bitkisel Üretim
Lefke bölgesindeki belli başlı
ürün gruplarını aşağıdaki tablodan sıralanmaktadır.
ÜRÜN
|
ÜRETİM ALANI (DÖNÜM)
|
ÜRETİM MİKTAR
TON
|
Narenciye
|
7.285
|
22.615
|
Zeytin
|
1.335
|
510
|
Patates
(Yılda 2 Kez)
|
700 X2=
1.400 Dönüm
|
4.000
|
Çilek
|
95
|
295
|
Hurma
|
167
|
30
|
Ceviz
|
97
|
87
|
Yukarıdaki tablodan görüldüğü
üzere, bölge çiftçisi verimli toprak ve suyun avantajını kullanarak sulu tarım
yapıldığı görülmektedir. Narenciye ve patates ürünlerinin Kuzey Kıbrıs’ın ana
ihraç malları arasında yer aldığını göz önünde bulundurursak, Lefke’de üretilen
ürünlerin Gayri Safi Yurt İçi Hasılaya ciddi katkısının olduğunu
belirtebiliriz.
Ülke narenciye ekim alanlarının
yaklaşık %20’si, patates ekim alanlarının %21’i, zeytin ekim alanlarının %6’sı Lefke’de
bulunmaktadır. Gazimağusa ve Lapta bölgesinde narenciye sektöründeki gerileme
hatta yok olma sürecinin yaşanması, Lefke narenciyesini ekonomide önemli bir
seviyeye yükseltmiştir. Son dönemlerde, ülke içindeki zeytine olan talebin
artması ve zeytinyağı ithaline izin verilememesi Lefke içerisinde zeytin
plantasyon alanlarının artmasını sağlamıştır.
Yumru bitkiler arasında yer alan
Kolokasın üretimi de ülkenin ihtiyacını karşılamaktadır. İklim şartlarının
bölgede uygun olması, Avokado, Mango, ve diğer tropik meyvelerin yetişmesine de
olanak sağlamaktadır.
Son dönemlerde, bölgede yapılan
festivallerin üretime de önemli katkısı olmuştur. Üniversite öğrenci sayısının
ciddi artış göstermesi, üretime olan talebin de ayni oranda artmasını
sağlamıştır. Tarladan toplama faaliyetini, Kuzey Kıbrıs'a yayılmasını sağlayan
çilek üreticileri de, üretim alanlarını artırmıştır. Lefke bölgesinin Cita Slow ağına katılarak, yerel
ürünlerin öne çıkarmasıyla birlikte, ürünlere olan talebin de artmasına katkı
sağlayacaktır.
Bölgede işleme tesislerinin
azlığı, satışların katma değer sağlamadan birincil ürün olarak gerçekleşmesini
getirmektedir. Genelde, hurma, ceviz ve diğer niş ürünlerin işlenmesi ise evsel
olarak gerçekleştirilmektedir.
Bölge çiftçisi, üretime girdi
tedariki yapan kooperatifin varlığının avantajını yaşarken, profesyonel anlamda
üretim ve pazarlama kooperatifinin bulunmayışının da dezavantajını
yaşamaktadır.
Hayvansal Üretim
Lefke bölgesindeki, hayvan
sayıları aşağıdaki tablodan sıralanmaktadır.
SIĞIR
|
KOYUN
|
KEÇİ
|
1.216
|
7.652
|
2.538
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder