4 Şubat 2020 Salı

İngiltere ile AB'nin Arafta Kalan İlişkinin Sonlanmasıyla, İşbirliği Nasıl Olacak?

Brexit Sonrası


Kıbrıs'ta üsleri bulunan Birleşik Krallık, uzun süren çetrefilli “Brexit” tartışmalarından sonra, 31 Ocak günü 23:00’da Avrupa Birliği’nden ayrılmıştır. Avrupa Birliği artık “27” üye.

İngiltere 60’lı yıllarda yaşadığı ekonomik çıkmazdan kurtulmanın anahtarını topluluğa katılmakla çözeceğine inanmaktaydı. Özellikle, Fransa Cumhurbaşkanı Charles De Gaulle’u ikna edebilmek için her türlü girişimi yapmıştı. Fakat, İngiliz Milletler Topluluğunun sıkıntıları ve ABD’ye olan bağımlılığından dolayı 2 kez ret almıştır. Ancak, Gaulle görevinden ayrıldıktan 4 yıl sonra Avrupa Topluluğu üyesi olabilmiştir. Böylece, İngiltere ayrıcalıklı üye statüsüyle ne çemberin içine girdi, ne de çemberin dışına çıktı. 43 yıl boyunca arafta kaldı.

Bundan sonraki süreç içerisinde Avrupa Birliği - Birleşik Krallık ilişkilerinin nasıl olacağı konusunda çalışmalar başladı.

Bu konuda insiyatif üstlenen Avrupa Komisyonu, Avrupa Konsey'ine Ekim 2019'da AB ve İngiltere arasında kararlaştırılan Siyasi Deklarasyon doğrultusunda dün bir öneri hazırlayarak İngiltere ile yeni bir ortaklık konusunda müzakerelerin başlayacağının sinyallerini verdi.

Bu öneri, gelecekte nasıl bir ortaklık önerildiği ve bunun kapsamını ve şartlarının ne olacağını tanımlamaktadır. Bahse konu ortaklık, dış politika, güvenlik ve savunma, Birlik programlarına katılım ve diğer tematik işbirliği alanlarını kapsayacaktır. Ayrıca, yönetişime ilişkin özel bir bölüm, ekonomik ve güvenlik işbirliğinin tüm alanlarını kapsayan genel bir yönetişim çerçevesi için bir taslak sunmaktadır.

Anlaşıldığı üzere, AB müzakerecisi olarak Komisyon, Geri Çekilme Anlaşması müzakerelerinde olduğu gibi Konsey ve hazırlık organları ile Avrupa Parlamentosu ile yakın koordinasyon içinde çalışmaya devam edecektir.

İngilitere, AB prangasından kurtulduğunun rehavetini yaşarken, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, de “Şimdi işe başlama zamanı. Zaman kısa. Adil ve şeffaf bir şekilde müzakere edeceğiz, ancak AB çıkarlarını ve vatandaşlarımızın çıkarlarını sonuna kadar savunacağız ” diye açıklamalarda bulunmuştur.

Bu günden sonra;
1  1. Çekilme Anlaşması 1 Şubat 2020’de yürürlüğe girdi.

2  2. AB hukuku, Birleşik Krallığa en az 31 Aralık 2020 tarihine kadar uygulanmaya devam ettiği bir geçiş dönemi öngörmektedir. Çekilme Anlaşması uyarınca, ortak bir komitenin 1 Temmuz 2020'den önce karar aldığı takdirde, geçiş süresi 1 veya 2 yıla kadar uzatılabilecektir.

3. Gelecekte bir ortaklık olursa, ticaret ve ekonomik işbirliğinin yanı sıra, özellikle terörizm ve uluslararası suçlarla mücadele, güvenlik, savunma ve dış politika gibi konuları da kapsayacağı öngörülmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder