Tavsiye ederim.
İlk önce, Molehiya üretiminin nasıl yapıldığına dair kısa bir bilgi verelim.
Molehiya Üretimi:
Molehiya ekimi, sahil bölgelerinde Nisan, iç bölgelerde ise Mayıs ayının ortalarında yapılmaktadır. Ekim süreci en geç Temmuz başı bitmelidir. Erken Ekim, yaklaşık 3 defa ürün hasadı demektir. Temmuza yaklaştıkça, hasat miktarı bire düşmektedir.
Molehiya hasadı, fide ekiminden yaklaşık 40 gün sonra yapılabilir. Üretim alanlarının küçüklüğü sebebiyle, hasat teknolojisi yerine, orak tercih edilmektedir. Molehiya bitkisinin kalitesi, su kalitesi ile doğru orantılıdır.
Molehiya lifli yapısından dolayı bir tür jüt bitkisidir. Kıbrıs'ta olmasa bile, Türkiye, orta ve uzak doğu ülkelerinde, bitki kurutulup fabrikaya gönderilir ve kağıt, ip ve çuval yapımında kullanılır.
Fakat, yemek olarak kullanacak nihai tüketici ise lifli yapıdaki molehiya bitkisini tercih etmemektedir. Bu sebepten dolayı, üretim aşamasında toprağın sürekli şekilde nemli yapısı korunmalıdır.
Molehiya'nın Adaya Gelişi
Molehiya'nın Kıbrıs'a Mısır hakimiyeti döneminde veya 7. yüzyılın ortalarında gerçekleşen Arap akınları döneminde, Levant Bölgesinden (Suriye, Irak, Ürdün, İsrail-Filistin ve Mısır)geldiği tahmin edilmesine rağmen, İngiliz Tarım Dairesi Müdürü W. Bevan'ın 1919 yılında Kıbrıs'ta üretilen Tarımsal üretime ilişkin raporunda Molehiya Üretimine dair bir bilgi verilmemiştir. Molehiya Vitamin Deposu:
Kıbrıs'a gelip de molehiya yememek olmaz. Molehiyanın yemeğini tüketmek, birçok vitamin ve minarelin de vücuda alınmasını sağlanmaktır.
Bunlar
* Potasyum
* Demir
* Mağnezyum
* Fosfor
* Selenyum
* Vitaminler (C,E,K,A, B6, Niyasin)
* Antioksidan Karotenoidler ve Antioksidan Elementleri içermesiyle de diyetlerde yararlı katkılardır.
Molehiya'nın Faydaları:
1- Kan basıncını düzenler2- Kan dolaşımını artırır
3- Sindirimi geliştirir
4- Kolestrol seviyesini düzenler ve kalp sağlığını iyileştirir
5- Uyku Düzenini sağlar
6- Bağışıklık sistemini güçlendirir
7- Kemik sağlığını geliştirir
8- Enflamatuar hastalıklarına iyi gelir
Hasat Sonrası Molehiya
Hasat edilen molehiya yaprakları ayıklanmaktadır. Özellikle, kırsal bölgelerde komşular birbirlerine yardım ederek onlarca bağlık molehiyalar ayıklanmaktadır.
Raf ömrünün uzun olmasından dolayı bir aileye genellikle bir yıl yetecek kadar molehiya ayıklanıp torbalarda saklanmaktadır. Fakat, şehir merkezlerindeki marketlerde ayıklanmış, poşetlenmiş ve tek kullanımlık olarak satılmaktadır.
Gerekli malzemeler
120 Gr. Molehiya
0,75 Kg. Kuzu veya parçalı tavuk (isteğe göre)
1 İri baş doğranmış soğan
4-5 diş sarımsak
1 Çorba kaşığı domates macunu
2 Büyük doğranmış domates
3 Çorba kaşığı fıstık yağı
3 Çorba kaşığı zeytin yağı
Limon suyu
Hazırlanışı
İlk önce, Molehiyayı birkaç kez soğuk su ile yıkadıktan sonra ayrı bir tencereye boşaltın.
Bir başka büyük tencerede fıstık yağı ısıtın ve tavuk/kuzu parçalarını her iki tarafı kızarıncaya kadar kavurun. Ayni tencereye soğan ve sarımsak eklendikten sonra, 1 kaşık domates salçası konulmalıdır.
Bunların tümü iyice kavrulduktan sonra, içerisine domatesler eklenir ve haşlamış olduğumuz molohiya ilave edilip, bunun içerisine su katılarak son olarak bol limonu ve üzerine zeytin yağını ekleyip pişmeye bırakırız.
Özellikle, molehiye kısık ateşte ve düdüklü tencerede 45 dakika pişirilmelidir.
Yemek hazır....Afiyet olsun...
Not: Bir gün önce hazırlanan molehiya yemeği bir gün sonra yenildiğinde daha lezzetli olur...
Referans:
1. https://www.organicfacts.net/health-benefits/other/health-benefits-of-molokhia.html
2. http://www.cypnet.co.uk/ncyprus/culture/cuisine/veg/molohiya.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder