Dış Kaynaklı Hibe Programları
Türkiye Cumhuriyeti'nin, Avrupa Birliği'nin veya geçmişte UNDP-PFF'in finansal kaynakları doğrultusunda çeşitli sektörlere yönelik Kısmi hibe programları uygulanmaktadır.
Girişimcilerin Kaynak Arayışı
Girişimciler, işletmelerini geliştirmek için eldeki kaynakları dikkate alarak sorunlarına çözüm olacak faaliyetleri planlamaktadır. Girişimci faaliyetlerini planlandıktan sonra, gerek öz kaynaklarını gerek sıfır faiz kredilerini gerekse kısmi hibe programlarını kullanırlar.
Açıkgöz Girişimciler
Tabi ki, bazı girişimciler bu tür hibe programlarını yanıltabileceklerini düşünmektedirler. Bu da yadsınamaz bir gerçektir. Özellikle, proje teklifinde sunulan fiyatları yüksek gösterme veya proje teklif çağrısı öncesinde alınan ekipmanların proje dahil etmeyi sayabiliriz. Fakat, bu tür girişimleri önermiyorum. Çünkü, denetimler çok detaylı prosedürlere dayanmaktadır.
Bunun yanı sıra, hibe programlarının sosyal yardım olarak da düşünenler var ve faaliyetlerin maliyetinin tümünü ayni hibe programından sağlama talebinde bulunmaktadırlar.
Aslında, hibe olgusu çok basit.
Kendisini geliştirme arzusunda olan girişimciler, tasarladıkları projeyi 2 yılda bitirebilecekken %50 hibe ile 1 yılda tamamlama imkanı sağlamaktadır.
Proje Teklif Çağrısını Hazırlama Sürecinde Danışman Kullanılması
Proje hazırlamayı, ciddi ve meşakatli bir iş olarak görenler, hibe projelerini dolduranların (danışman) kapılarına dayanmaktadırlar. Kısa bir bilgi alışverişinden sonra, projeyi bitirmesi için danışmanı yalnız bırakıyorlar. Hibe programının son günü de başvuranın kendisi veya danışmanı, hibe sağlayıcılarının gösterdiği adrese başvuru formlarını gönderiyorlar.
Hibe Programlarının bütçeleri proje rehberinde belirtilmektedir. Değerlendirme sonucunda başarı sırasına göre listelenen projelerin maliyetlerinin toplamı, rehberde belirtilen miktara ulaştığında, proje puansal anlamda başarılı olsa da hibe yararlanıcısı olamamaktadır.
Danışmanların deneyimleri projenin başarılı olmasında ana etkenlerden biridir. Bu sebepten dolayı, danışmanların sektördeki deneyimlerinin yanında muhakkak önceki hibe programlarındaki proje teklif formlarının doldurulmasındaki tecrübeleri de sorgulanmalı.
Başka benzer projelerden kopyala-yapıştır yapılmasını engellemek için danışmanla birlikte mesai harcayın.
Dikkat edilmesi gereken husus, projeyi hazırlayanlar sorunlarınızı sizden daha iyi bilemez.
Proje yazım aşamasında danışmanlarınız ile iletişimi kesinlikle koparmayınız.
Proje Teklif Çağrısını Dolduran Girişimci
Eğer proje teklif çağrısını girişimci kendisi dolduracaksa aşağıda yazacaklarımı dikkatle okusun.
Neden Hibe Projesine Başvuruyorsunuz?
Girişimciler, genelde eğitim veya fuarlara katılarak, özelde ise okuyarak ve araştırarak vizyonlarını geliştirmektedirler. Vizyon geliştikçe, işletmelerdeki sorunlar rahatsız edecek düzeye ulaşır. Sorunlar, işletmenin gelişmesinin önünde büyük bir problem olarak görülür. Sorun problem olarak görüldüğünde, değişim rüzgarının hissedilmeye başlandığını belirtebiliriz.
Problemleri ortadan kaldırmak için "Durumun Gözden Geçirilmesi" için düşünmeye başlarsınız. Durumun gözden geçirilmesi esnasında, işletmenin proje teklif çağrısı ile ilgili olabilecek tüm uygun ve yeterli bilgilere ihtiyaç duyulmaktadır.
Hibe Programlarını kısa yoldan para kazanma olarak görenler, sonunda sükutu hayale uğramaları kaçınılmazdır. Bu cihetle, işlemedeki sorunları iyi tespit etmek gerekmektedir.
Sorun Analizi ve Proje Teklifinin Hazırlanma Süreci
Tabi ki, sorun analizi yaparken "Proje Döngü Yönetimleri" hakkında eğitim alanlar bu konuda daha avantajlı konuma geleceklerdir. (Proje Döngü Yönetimi bir başka yazının konusu olacaktır). Özellikle, mantıksal çerçevenin hazırlanması, proje hedeflerini göz önünde bulunduran tüm proje faaliyetlerini, çıktılarını veya olası risklerini tek bir döküman üzerinde görülmesini sağlamaktadır.
Sorun analizleri, projenizle ilgili temel sorunun, bu sorunlara neden olan alt sorunların tespitinin yanında sorunlara çözüm olacak faaliyetlerin de ortaya konmasında yardımcı olacak uygun bir metod olarak belirtebiliriz.
Ayıca, uygulanacak faaliyetler hibe sağlayıcısının ve işletmenin vizyonu ve hedefleri ile örtüşmesi gerekmektedir.
Proje teklifinde belirtilen faaliyetlerin uygulanacağı bölgede benzer projeler incelenip onun deneyimlerinden yararlanmalı.
Aşamalar tamamlandıktan sonra, projenin kısa-orta-uzun vadeli hedeflerini yürütebilecek ekibi hazırlamalıyız. Bu kişiler, proje danışmanı veya koordinatör, girişimcinin kendisi, aile üyeleri veya işletmenin çalışanları olabilmektedirler. Proje koordinatörü olarak dışarıdan hizmet alınacaksa bu kişilerin deneyimli olmaları aranmalı.
Proje faaliyetleri, proje rehberinde belirtilen süreler dahilinde olmalı ve ihaleler bahse konu takvimle uyumlaştırılmalı. Girişimciler, proje hazırlama sürecinde olası riskleri göz önünde bulundurmadan projeyi kısa sürede tamamlama hevesine kapılmaktadırlar. Fakat, öngörülmeyen riskler projenin belirtilen zamanda tamamlanmasını engellemektedir.
Sosyo-kültürel nitelikli projelerde proje finansmanını üleşmek için ortak, yürütülecek proje faaliyetlerine dahil edilmek üzere de iştirakçi gösterilebilinir.
Bundan sonra sıra Başvuru Formunu, Başvuru Rehberi doğrultusunda hazırlanmasına gelmiştir. Proje Formu, doldurulmasına ilişkin daha detaylı yazıda buluşmak üzere...
Proje Başvuruları bağımsız değerlendiriciler tarafından değerlendirilmektedir. Bu değerlendiricilerin, projeniz hakkında yüzeysel ve sınırlı bilgiye sahip olduklarını Unutmayın!!!!.. Projeniz, başvuru formunda Açık ve Anlaşılır Olmalı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder