1 Aralık 2017 Cuma

Kıbrıs'a Nasıl Gidilir veya Nasıl Gelinir?



Yurt dışından KKTC'ye gelenler; Tarihi dokuyu, coğrafik yapıyı ve iklimsel avantajların yanında öğrenim ve çalışma koşullarını göz önünde bulundururlar.



KKTC'ye gelecek şahıslardan girişlerde uygulanacak Vizede Gerekli Dökümanlar:

1) TC ve AB Vatandaşları
Pasaport veya Ulusal Kimlik Kartları

2) 3. Ülke Vatandaşları
Ülkenin Pasaportu

  • Pasaport minimum 6 ay süresi olmalı
  • Kalınacak her gün için 85£'e denk nakit para 
  • Gidiş/Dönüş Bileti
  • Otel Rezervasyon Belgesi
  • Aile ve arkadaş Ziyareti Davet Mektubu ve bu kişilerin iletişim bilgiler
  • Öğrencilerin Üniversitelerden Kabul Belgesi
  • İşleme maksatlı gelenlerin KKTC'deki şirketten davet yazısı
Ülkeye Geliş Yerleri 
Kuzey Kıbrıs'a, Hava, Deniz ve Karayolu olmak üzere 3 şekilde girilebilmektedir.


1) Hava Yolu

Kuzey Kıbrıs'a uçakla yapılan gelişler yalnızca Türkiye üzerinden yapılmaktadır. Eğer, Türkiye dışındaki ülkelerden KKTC'ye gelmek isteyen turistler, Türkiye üzerinden aktarmalı olarak gelebilmektedir. KKTC'de iki tane hava limanı bulunmaktadır. Bunlar, Ercan ve Geçitkale Havalimanlardır.

   1.1 Ercan Havalimanı: 



Ercan Havalimani

Yolcular gerek internet üzerinden gerekse seyahat acentelerinden alacakları uçak biletleri sonrasında varacakları hava limanı Ercan'dır. Lokasyon olarak Kuzey Kıbrıs'ın yaklaşık olarak ortasına inşa edilmiştir. Ercan Havalimanı, Lefkoşa'ya 23, Girne'ye 44, Gazimağusa'ya 50, Lefke'ye ise 75 km uzaklıktadır. Hava limanına Ercan ismi, 1974 Kıbrıs Barış Harekatında şehit düşen Fehmi Ercan'ın ismi verildi. Ercan Havalimanında Yolcu hizmetlerin yanında kargo hizmetleri de verilmektedir. 
Uçağın Ercan Hava Limanına inişinden kısa süre içerisinden valizler alınıp, gidilecek yere göre, gerek şehirler arası otobüs, gerek taksi, gerekse kiralık araç tercih edilebilmektedir. Ayrıca, Kıbrıs'taki oteller  tercihen yolcularını hava limandan da alabilmektedirler. 



   1.2 Geçitkale Havalimanı: 1974 sonrasında askeri amaçlar için inşaa edilmiştir. Ercan hava limanının Eylül 2002-Mayıs 2004 tarihleri arasında bakıma alınmasından dolayı, Geçitkale Sivil Hizmete de sunulmuştur. Şu anda hizmet vermemektedir.


2) Deniz Yolu: 

KKTC'nin  uluslararası alanda tanınmış üç adet limanı vardır. Bunlar; Girne, Gazimağusa ve Gemikonağı'dır. Bu limanlar, KKTC limanlar Dairesi Başkanlığı tarafından yönetilmektedir.



2.1 Gazimağusa Limanı: Yolcuların veya yüklerin, gemiler vasıtasıyla varacakları veya ayrılacakları Gazimağusa, Kuzey Kıbrıs'ın en büyük deniz limanıdır. Gazimağusa Kuzey Kıbrıs doğu bölgesinde yer almaktadır. Gemilerin Gazimağusa'ya varmasıyla birlikte, tarihi dokunun izleri görülebilmektdir. 





Gazimağusa Limanı hakkında kısa bir bilgi verelim.

Liman,  Ekim 1902'de (İngiliz döneminde) yapımı başlar ve 126,600 £ bütçe harcanarak Ağustos 1904'te tamamlanır. Tamamlanan bu bölüm, günümüzdeki iç limanın yarısıdır. Artan ticaret hacmine göre liman, 2 defa daha genişletilmiştir. 1. etap genişletme,  1925-1933 yılları arasında Deniz Kapısı-Canbulat Kapısı arasına ulaşır ve bedeli 161,030£ olur. 2. Etap genişletme ise, 1959-1965 yıllar arasında 39,895£ harcanarak bugünkü şeklin alır.


2.2 Girne Turizm Limanı: Liman, hem yolcu hemde yük taşımacılığına hizmet vermek için 16 Kasım 1987'de hizmete girmiştir. Yolcular, deniz yolu ile Turizm Limanına vardıklarında, karşılarında uzanan Beşparmak Dağlarında çam ağaçlarının temiz ve akciğer için yararlı olan çam reçinesinin kokusunu içlerinde hissederler.

2.3 Gemikonağı Limanı (Kırmızı Liman veya Manglinin Lİmanı): 
Tarihi bir doku olarak atıl vaziyette Lefke'nin şirin yerleşim yeri olan Gemikonağı'da yer alır. Hasan Karlıtaş'ın tanımlamasına göre Kıbrıs'ın Eyfel Kulesi, güneşin batışının en güzel izelenebileceği yerlerden biri. 

Marinalar
Ayrıca ülkemizde küçük tekne ve yatların barınabilmesi için 3 adet marina inşaa edilmiştir.Bunlar;

1)Girne Yat Limanı: Limanın inşaatı 1987 yılında tamamlanmış ve kullanıma sunulmuştur.Yatların yanında balıkçı ve gezi tekneleri de yer alamaktadır.

2)Karpaz Gate Marina: Karpaz Yarım adasında Yeni Erenköy Bölgesindedir. Ayrıca, bu limanda bakım onarımda kullanılan 300 tonluk gezer vinç mevcuttur.

3) Gemyat Delta Marina:  Marina, Yeni Turizm Limanı içerisinde 1996 yılında faaliyete başlamıştır. 


2) Kara Yolu:
Kıbrıs'ta iki toplum arasında çatışmaların alevlenmesi neticesinde 1964 yılında ada fiilen Yeşil Hattın çizilmesiyle ikiye ayrılmıştır. Yeşil Hat üzerinde sivillerin araçla ve yaya olarak kullandığı toplamda 7 tane kara sınır geçişleri mevcuttur. 1974 sonrası fiili olarak kullanılan tek kapı Beyarmudu Sınırı kapısı idi. Beyarmudu Sınır Kapısı İngiliz Üsler Bölgesine ve daha sonra iki toplumun beraber yaşadığı Pile Köyü'ne gider. 
23 Nisan 2003 günü KKTC'nin aldığı Bakanlar Kurulu Kararıyla diğer kara sınır kapıları da açıldı. İlk Geçişler, Ledra Palas Sınır Kapısından oldu.   

Kulanılan Kara Sınır Kapıları Sırasıyla;
1. Metehan Sınır Kapısı - Lefkoşa (Araç ve yaya olarak geçilir)
2. Ledra Palas Sınır Kapısı - Lefkoşa (Yaya olarak geçilir ve araçlarda ise yalnızca diplomatik araçlara izin verilir)
3. Lokmacı Sınır Kapısı - Lefkoşa (Yaya olarak geçilir)
4. Beyarmudu Sınır Kapısı - Beyarmudu (Araç ve yaya olarak geçilir)
5. Bostancı Sınır Kapısı - Güzelyurt (Araç ve yaya olarak geçilir)
6. Yeşilırmak Sınır Kapısı-Yeşilırmak/Lefke (Araç ve yaya olarak geçilir)
7. Akyar Sınır Kapısı - Gazimağusa (Araç ve yaya olarak geçilir)

Kuzeyden Güney'e Kara sınır kapılarını, fiili olarak kullananlar; 
1. 1974 öncesi adada bulunan Kıbrıslı Türkler 
2. 1974 sonrası Kuzey limanlarını kullanarak Kıbrıs'a gelip Kıbrıslı bir Türkle evlenen Türkiye veya 3. ülke vatandaşları ve bunların çocukları
3. Avrupa Birliği üyesi ülkelerin veya aday ülkelerin Vatandaşları (Türkiye hariç)


Güney'den Kuzeye Kara sınır kapılarını, fiili olarak kullananlar;

1)Kıbrıs'lı Rumlar

2)Türkiye'nin de içinde bulunduğu vize gereken ülkelerin vatandaşları; Kıbrıs Cumhuriyeti'ne (Güney Kıbrıs) vize başvurusu yapmaları gerekmektedir. Güney Kıbrıs'a Larnaka ve Baf üzerinden gelen turistler, kısa bir yolculuktan sonra (Larnaka'dan 45 dk.-Baftan 120 dk.) yeşil hat üzerindeki kara sınır kapısından Kuzey Kıbrıs'a geçişler yapabilirler (Not: Bir kişinin Şengen vizesi bulunsa dahi, Kıbrıs Cumhuriyeti Şengen'e dahil olmadığından Kıbrıs Cumhuriyeti'nden vize başvurusu yapmalı). 

3)Avrupa ülkelerinin de dahil olduğu yaklaşık 60 ülke vizesiz olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'ne giriş yapıp daha sonra yeşil hat üzerindeki kara sınır kapısından Kuzey Kıbrıs'a geçişler yapabilirler.  

  
        





Referanslar
1. http://mfa.gov.ct.tr/tr/konsolosluk-bilgisi/vize-uygulamasi/
2. https://limanlar.gov.ct.tr/ 
3. http://www.cyprusvisa.eu/



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder